MSC-keurmerk onder vuur

Er komt steeds meer kritiek op het MSC-keurmerk. De kritiek varieert van te veel luisteren naar de visserij, het nog steeds toestaan van visserij op bedreigde soorten, tot het toestaan absoluut niet duurzame vismethodes en gecertificeerde bedrijven die de MSC regels totaal niet toepassen.

Dat zou het vertrouwen in MSC schaden. Klik voor meer informatie op de lees meer knop.

 

Lees meer: MSC-keurmerk onder vuur

Vitam - ambassadeur Sea First Foundation

 

Al sinds de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober 2013 is tonijn uitgestorven in de restaurants van VITAM. Gelukkig is tonijn nog niet uitgestorven in de oceanen, maar dit scheelt volgens IUCN en de Sea First Foundation niet veel. Vijf van de zeven commercieel beviste soorten worden met uitsterven bedreigd. Daarbij is gemiddeld 60% bijvangst en komen er onnodig veel haaien, dolfijnen en zeevogels om het leven. Willen de generaties na ons nog tonijn kunnen eten, dient onze eetcultuur te veranderen.Voor VITAM genoeg reden om te stoppen met tonijn. Ook de ‘duurzaam gevangen tonijn’ moet het ontgelden. Als ambassadeur van de Sea First Foundation steunt VITAM de campagne ‘Tuna Free’ en serveert in geen enkel restaurant gerechten met tonijn.

 

 

 

Tonijn ten onder?

Sushi is razend populair. Van Londen tot New York, van Middelburg tot Drachten, de Japanse restaurants vliegen als paddenstoelen uit de grond. De sushihapjes bestaan uit rijst met rauwe vis, vaak zalm of tonijn. Vooral die laatste heeft last van de enorme populariteit van sushi. Bij veel restaurants kan je voor een vaste prijs, zoveel eten als je wil, all-you-can-eat sushi, maar kan de tonijn die enorme vraag naar sushi wel aan? Of is het all-you-can-eat tot de tonijn op en de zee leeg is?

Japanners zijn de grootste tonijneters ter wereld. Het centrum van tonijn is de Tsukiji-markt in Tokyo, waar de gevangen tonijnen verhandeld wordt. Vooral de blauwvintonijn is populair. Zo populair dat er begin dit jaar nog 1,3 miljoen euro werd betaald voor 1 blauwvintonijn, maar de blauwvintonijn is ook bijna uitgestorven.

Prijswinnend theoretisch ecoloog André de Roos maakt zich ernstig zorgen. Volgens hem kan je het eten van een tonijn vergelijken met het eten van een tijgerboutje: dat is ook niet geaccepteerd. André de Roos doet al jaren onderzoek naar het verdwijnen van vissoorten en de gevolgen daarvan. Als de tonijn helemaal uit de zee verdwijnt, is dat een ecologische ramp, maar de gevolgen van de afnemende tonijnpopulatie zijn nu al te merken.

Het gehele artikel is terug te vinden op trosradar.nl

prijs "eerste" tonijn gekelderd

 

De veilingprijs voor de eerste tonijn van het jaar in Japan is gekelderd.
Vorig jaar werd er door de eigenaar van een Japanse sushi-keten nog 1,3 miljoen euro
voor neergeteld, nu heeft hij er nog maar iets meer dan 51.000 euro voor over.
Elk jaar wordt in Tokio feestelijk een blauwvintonijn geveild. Het is vooral een
publiciteitsstunt om het begin van het nieuwe zakenjaar te markeren.
Japanners zijn gek op de vis.
 
Ze eten tachtig procent van alle blauwvintonijn die wereldwijd wordt gevangen.
De afgelopen vijftien jaar heeft de stand van de blauwvintonijn te lijden onder overbevissing.
Hoewel het de laatste jaren iets beter gaat met de soort, zijn de vooruitzichten volgens
experts nog altijd somber.
Volgens milieuactivisten slaagt de internationale politiek er maar niet in om verantwoorde
maatregelen te nemen die de soort beschermen.
 
Bron: NOS
 

Non*Fish*A*Li*Cious

Non*Fish*A*Li*Cious

Hèt visvervangende kookboek met vissige 
doch geheel visloze recepten.
Bestel het boek via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
voor het bedrag van € 20,-

Kwart baby's heeft teveel kwik in lichaam

Onderzoek in zeventien Europese landen op basis van haarstalen bij moeders en hun jonge kinderen besluit dat ongeveer 1.886.000 kinderen in Europa bij hun geboorte blootgesteld zijn aan te veel kwik (meer dan de veiligheidsgrens van 0,58 microgram kwik per gram haar).

Ongeveer 200.000 kinderen hebben meer dan 2,5 microgram kwik per gram haar. Die waarde beschouwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) als het absolute maximum en gevaarlijk.

Het volledige artikel is te lezen door op de volgende link te klikken Standaard.be.

Met uitsterven bedreigde tonijn 'gewoon' verhandeld

Tussen 2000 en 2010 is tenminste 14.000 ton met uitsterven bedreigde blauwvintonijn verhandeld, zonder dat dat geregistreerd werd. Dat blijkt uit een rapport in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WNF). De regels van het ICCAT (de instantie die de vangst van blauwvintonijn reguleert) schrijven voor dat alle gevangen blauwvintonijn geregistreerd moet worden om de vangstquota te kunnen handhaven.

Het hele artikel vindt u onder de link www.duurzaamnieuws.nl

Vegetarische tonijnsalade

Elke (thuis) kok kan met dit ingrediënt zijn fantasie de vrije loop laten.

Viseters spreken van een unieke smaaksensatie die niet van echt te onderscheiden is.

Voor het recept kijkt u op de site van de vegetarische slager.

Record: tonijn voor 1,3 miljoen geveild in Japan

De eigenaar van een Japanse keten van sushirestaurants heeft zaterdag 155 miljoen yen (1,3 miljoen euro) neergeteld voor een blauwvintonijn van 222 kilo. Het recordbedrag kwam op tafel tijdens de eerste veiling van dit jaar op de vismarkt van Tokio.

Japan consumeert meer dan de helft van de wereldvangst aan blauwvintonijnen. Natuur- en milieuorganisaties zijn bezorgd over de tonijnbestanden en waarschuwen voor verdere overbevissing.
Maandag worden nieuwe cijfers gepresenteerd over de bestanden blauwvintonijnen in de Grote Oceaan. De verwachting is dat ze opnieuw zijn afgenomen.

Op www.volkskrant.nl vindt u het gehele artikel.

Quotes

“Miljoenen zeevogels verhongeren elk jaar omdat tonijn grote scholen kleine vissoorten naar de oppervlakte jagen, waar de vogels van profiteren”
Dos Winkel

We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of the site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information